• Reetta Linnea

Popkornia sielulle

Juttu ja kuvareportaasi julkaistu alunperin Anandan numerossa 2/2018


Edes kerran elämässä on pakko repäistä arki auki ja matkustaa Nepaliin joogaamaan.

Kathmandun talvipäivät aukeavat huuruisina. Aamukuuden siirtymä sängystä koululle päivän ensimmäiseen asanaharjoitukseen ei helpotu koko kuukauden aikana, mutta aamiaista tottuu venyttämään. Asanoita, anatomiaa, shatkarmaa, pranayamaa, mantroja, mudria ja meditaatiota kertyy huomaamatta kymmenen tuntia päivässä. Kun ollaan kustannustehokkaita, 200 tuntia joogaopetusta saadaan mahtumaan 22 päivään. Mikään ei olisi lopulta voinut valmistaa kehoa tai mieltä koulun intensiteettiin. Myös kaksi vapaapäivää on naputettu täyteen ohjelmaa ja lopulta Himalajan juurelta jää käteen juuri se, miksi sinne tultiin: eheämpi yhteys itseen, syvempi ymmärrys joogasta ja pätevyys ohjata hellävaraisella varmuudella kattoa haparoivia jalkoja.

 Mandala Studio Yoga & Spa järjestää kuukausittain World Yoga Alliancen 200 tunnin joogaohjaajakoulutuksia. Perheyrityksen pääopettaja Kriti Karki kuuluu joogien sukuun, ja
opetuksessa yhdistyy ehtymätön käytännön tietotaito ja luonnostaan läsnäolevat henkiset
ulottuvuudet. Kolmas silmä kuuluu anatomiaan siinä missä keuhkot ja kyynärvarsi. 

Oletukset mukavuusalueesta saa jättää kotiin. Kathm


andun saaste ja katupöly ovat omaa
luokkaansa, ja shatkarma-puhdistustekniikat tuntuvat paitsi hullunkurisen osuvilta myös turhilta. Silti, kuinka usein meille tarjoutuu mahdollisuus seistä aamuseitsemältä katolla, osana riviä, sormet kurkussa ja vatsa täynnä suolavettä? Kun kyseinen rivi viettää kolmeviikkoisen kaikki hereilläolohetket yhdessä, tukien toisiaan elämässä ja asanoissa, syntyy vahvoja liitoksia. Kuukauden kuluessa aamupala puhkeaa tanssiksi yhä useammin. Onni on opettamisen lisäksi tulla osaksi heimoa, joka nauraa lujaa ja väärissä paikoissa.Nepalin pääkaupunki on joogamatkaa suunnittelevalle turvallinen ja helppo kohde. Intian suurkaupunkien kaoottisuudesta on tultu pykälä alaspäin, mutta aistikylläisyys säilyy. Liikenteen seassa usko ihmeisiin ja itseen lisääntyy huomaamatta. Aistien terävöityessä tuoksut ja äänet tulvivat yli äyräiden ja kaipuu vuorille kasvaa. Nepalilaisen usko karmaan näkyy jokaisessa kohtaamisessa ja vieraanvaraisuuden taso hämmentää. Eräänä yönä se sitten tapahtuu. Maanjäristys - yksi tömäys joka siirtää sänkyä kymmenen senttiä keskemmälle huonetta. Kokemus on tällä kertaa harmiton, mutta elävöittää mielikuvaa vuoden 2015 järistyksestä, jonka vaikutuksista köyhä valtio toipuu yhä. Nepal on Intian päälaella sijaitseva henkisen kasvun kultasuoni, jossa jooga on rehellinen traditio ja kokonaisvaltainen paraneminen sitä seuraava luonnollinen prosessi.

Kirjoittaja hajoitti aikanaan paikkansa intohimoisena astangajoogina ja sen jälkeen kamppailulajien parissa, kunnes ymmärsi lähteä laajentamaan lempeämpiin harjoitteisiin. Yhä lempeä-sanaa kavahtava, terapeuttisiin hatha- ja yin-joogaltyyleihin erikoistunut ohjaaja pyrkiin hälventämään ennakkoluuloja ja levittämään lajia laatikon ulkopuolelle.